Waarom buitenlandse honden?
Al jaren zijn wij ons bewust van de grote problemen met zwerfdieren die onder andere in de zuidelijke landen bestaan. Heel veel zwerfdieren leven op straat. Achtergelaten door hun eigenaren of geboren op straat en zonder kans op een toekomst. De noodzaak voor hulp voor deze dieren is groot.
In 2009 zijn wij gestart met Dierenopvang Koningen, met de bedoeling om dieren in Nederland te helpen. Dat is hetgeen wij uiteraard ook doen. Maar de opvang heeft veel ruimte en we hadden nog veel plek over om honden op te vangen. Wij zijn toen over de grens gaan kijken en zagen hoe nodig het was om ook deze honden te helpen.
Concurrentie van Nederlandse asielhonden?
Dan is er natuurlijk altijd de vraag of de buitenlandse honden geen concurrent zijn van de Nederlandse asielhonden. In 2013 heb ik hier een lezing over gegeven op het Zwerfdierensymposium in Utrecht. De cijfers komen van Buz-honden (buitenlandse zwerfdieren) en maken veel duidelijk. De cijfers laten zien dat er in Nederland jaarlijks 180.000 honden nodig zijn om aan deze vraag te voldoen. Van dit aantal honden worden er 132.000 honden commercieel gefokt en 40.000 rashonden worden er jaarlijks gefokt via de Raad van Beheer. De overige honden komen uit het buitenland of via andere kanalen.
Dit betekent dat er aan de ene kant veel vraag is naar leuke gezinshonden in Nederland. Hiervoor worden veel fokhonden ingezet, om aan deze vraag te voldoen. Aan de andere kant moeten we ons afvragen of al deze honden die pups krijgen, om aan deze vraag te voldoen, een fijn leven hebben. En waarom willen we zoveel honden fokken, met alle risico’s van dien, als er al zoveel honden bestaan die niet gevraagd hebben om geboren te worden en met smart zitten te wachten op een liefdevol thuis?
Deze honden wonen dan toevallig niet in Nederland, maar we hebben de middelen, plek en de liefde om ze naar Nederland te halen.
Niet makkelijk te herplaatsen honden
De Nederlandse opvangen hebben veel honden die al langere tijd in de opvang zitten. Ook wij hebben deze honden. Dit zijn veelal honden die bijvoorbeeld een gedragsprobleem hebben en daarom in de opvang terecht zijn gekomen. Bijvoorbeeld honden die niet met andere dieren overweg kunnen, die uitvalgedrag hebben, die niet meer passen in het gezin en honden die een verleden hebben met bijvoorbeeld een bijtincident of honden met andere problematiek.
Deze honden hebben een specifieke eigenaar nodig en zijn daarom niet makkelijk te herplaatsen. Als een gezin op zoek gaat naar een fijne familiehond en deze niet kunnen vinden in de opvangen in Nederland, kunnen zij niet anders dan zich richten tot de commerciële kant van de hondenhandel. Wij ervaren dat veel gezinnen op zoek zijn naar een fijne familiehond en deze sociale honden komen veelal uit het buitenland. Deze honden zijn dankbaar, liefdevol, sociaal en niet doorgefokt. Deze honden hebben er niet om gevraagd om geboren te worden en zij kunnen niet helpen dat ze bestaan. En voor elke hond die we op deze manier een liefdevol thuis kunnen bieden, hoeft er in Nederland niet speciaal een hond gefokt te worden. Dit is voor ons en voor de honden een win-win situatie.
Alle honden die vanuit het buitenland naar ons komen zijn:
- gesteriliseerd of gecastreerd
- gechipt
- geënt tegen hondsdolheid
- geënt tegen kennelhoest
- hebben een cocktailenting gehad
- getest op mediterrane ziektes via een bloedonderzoek (dit sluit niet uit dat de hond alsnog drager kan zijn van de Leishmania parasiet, zie voor verdere informatie de volgende website https://www.dierendokters.com/honden/leishmania-leishmaniose)
- ontwormd
- ontvlooid
- hebben een geldig paspoort
- hebben een gezondheidsverklaring
Het grootste gedeelte van het geld dat wij krijgen door de herplaatsing van deze honden gaat terug naar de stichting waar we deze honden van hebben overgenomen. Dit geld wordt daar gebruikt voor het opvangen, verzorgen en neutraliseren van de honden die ze daar opnieuw van de straat redden. Alle stichtingen waar we mee samen werken geven voorlichtingen in de regio, staan op markten om informatie te verstrekken en geven educatie op scholen. En het allerbelangrijkste is dat ze in gesprek gaan met de gemeentes over de problematiek omtrent de zwerfdieren. Het overige geld komt geheel ten goede aan de dieren bij ons in de opvang verblijven.