Otter is een enthousiaste, intelligente en ontzettend lieve Spaanse Señorita van twee jaar jong met prachtige grote oren. Ze is een mix-mix-mix, met naar mijn vermoeden in ieder geval wat Herder. Sinds Februari heeft zij met mij in een busje gewoond. Ze is middelgroot (20 kg), gecastreerd en een ontzettend leuk beest.

Wij hebben altijd door middel van positieve bekrachtiging getraind, en dat werkt heel goed voor Otter! Ze wil namelijk alles voor je doen voor een koekje en vindt het heel leuk om samen te gaan trainen en samen te werken. Je kan haar nog van alles leren!
Wat commando’s die ze nu kent: Zit, lig, high five, low five, naar het nest, naar het kleed, naast, volg, Otter kom, niet doen, zoek, snuffel, feestje, draai, wachten, chin-rest, op en terug.

Het lijkt erop dat ze niet veel heeft geleerd in haar tijd in Zuid-Spanje. We weten helaas weinig van de begintijd van Otter. Waarschijnlijk heeft zij altijd eigenaren gehad (corona-hondje). De eerste eigenaren hebben haar op straat gedumpt. Een oude dame heeft Otter gevonden en kwam erachter dat het een hele lieve hond was. Zij heeft Otter toen naar het asiel gebracht. Op anderhalf jarige leeftijd is zij naar Nederland en bij mij gekomen. Met veel pijn in mijn hart, ben ik nu toch ook opzoek naar een nieuw plekje voor Otter.

De reden daarvoor is, is dat Otter reageert op veel prikkels (voornamelijk buiten). Ik heb veel tijd, liefde en geduld, maar ik reis rond en ben op veel verschillende plekken met vaker nieuwe mensen, honden en geuren. Ik denk een vast woonadres met meer controle en voorspelbaarheid een betere plek is voor dit hondje, zodat ze wat meer rust krijgt.

Omdat zij reageert op veel verschillende prikkels, is het denk ik van belang dat ze in een relatief rustige omgeving komt te wonen. Ze kan namelijk uitvallen naar o.a. honden en verkeer als ze aan de lijn zit (blaft, springt in de lijn, haren overeind). Wel spreekt ze goed hondentaal en heb ik geen problemen gehad als ze een andere hond ontmoet (even snuffelen) op straat (ook niet aan de lijn). Maar ze vind andere honden dus wel heel erg spannend. Wij trainen hiermee door middel van Behaviour Adjustment Training (BAT). Als ze een andere hond eenmaal wat beter kent, kan ze heel leuk spelen. Achterna rennen is haar favoriete spel :), maar ze kan ook leuk stoeien.

Naast dat Otter reageert op veel prikkels buiten is een andere challenge dat ze kan snappen/happen als ze wordt geaaid. Heeft ze jou eenmaal in vertrouwen genomen, dan vindt ze het héérlijk om gekriebeld te worden en kan ze zich eraan overgeven. Wij hebben veel getraind met het aanraak stukje, en ik merk ook heel duidelijk verbetering. Ik verwacht dus dat het alleen maar beter gaat en dat, met de tijd, ook onbekenden haar weer aan kunnen raken. Dit is momenteel nog niet het geval. Jonge kinderen vertrouw ik niet bij Otter.

Ze kan goed alleen zijn, voor een hond dan. Honden zijn natuurlijk roedel dieren en van nature niet graag alleen. Als ik vertrek is ze de eerste 5 minuutjes wat onrustig, daarna gaat ze slapen en ik tref haar meestal weer slapend aan. Ik heb haar maximaal 4 uur alleen.

In de auto gaan is geen probleem en op de snelweg valt ze meestal in slaap. Als ze naar buiten kan kijken in de bebouwde kom, dan blaft ze naar voorbijgangers. Ik heb er dus voor gezorgd dat ze niet naar buiten kan kijken en dan is dat probleem ook opgelost.

Ze reageert op katten op straat (wil er achteraan). Wel heeft ze ook eens samen met een kat op een bank geslapen. Met training, denk ik dus wel dat het goed zou kunnen gaan met een kat, maar dat is nu nog niet het geval.

Houd er wel rekening mee, dat ondanks dat ze maar 20 kg is, ze behoorlijk sterk is. Als ze in de lijn springt, is het wel van belang dat je haar kan houden.

Otter heeft dus wel een rugzakje, maar is ze is gezond (recent nog gecheckt bij de dierenarts) en fit. Ze kan lange wandelingen maken en is goed zindelijk. Soms schooit ze wat, maar meestal ligt ze te slapen als ik eet. Ze hecht zich heel goed en snel aan mensen en zal heel blij zijn als je thuiskomt. Haar paspoort zaken zijn op orde. Ze is verzekerd (28,54 per maand). De verzekering loopt nog tot en met oktober 2024.

Otter is van nature erg nieuwsgierig en ik zie bijna nooit de staart tussen de poten. Ze houdt van kriebels op haar buikje of onder de kin en is een enthousiast dier. Ze heeft nog wel veel liefde, tijd, rust en geduld nodig, zodat het uitvallen op straat en snappen minder wordt. Maar dan is het ook wel een ontzettend leuk beest.

Wil je meer weten over Otter, dan vertel ik ook graag meer ;). Ook zet ik me graag in voor een goede transitie. Ik zou er ook open voor staan om haar mogelijk te delen als het goed klikt, of om over een paar jaar weer te evalueren om te kijken wat een goed plekje is voor de Otter, of om (vakantie) oppas te zijn voor bepaalde perioden. Graag tot horens!