waarom eigenlijk Buitenlandse dieren


Waarom buitenlandse honden?

Dit is een vraag die veel aan ons gesteld wordt en daarom willen wij graag onze visie met u delen.

Al jaren zijn wij ons bewust van de grote problemen met zwerfdieren die onder andere in de zuidelijke landen bestaan. Heel veel zwerfdieren leven op straat. Achtergelaten door hun eigenaren, geboren op straat en zonder kans op een toekomst. De noodzaak voor hulp voor deze dieren is groot.

In 2009 ben ik gestart met Dierenopvang Koningen met de bedoeling om dieren in Nederland te helpen. Dit is wat we ook uiteraard doen. Maar de opvang bestaat uit veel ruimte en we hadden nog veel plek over om honden op te vangen. Ik ben toen de grens over gaan kijken en zag hoe nodig het was om ook deze honden te helpen. 

Dan is er natuurlijk altijd de vraag of de buitenlandse honden geen concurrent zijn van de Nederlandse asielhonden. In 2013 heb ik hier een lezing over gegeven op het Zwerfdierensymposium in Utrecht. De cijfers komen van Buz-honden (buitenlandse zwerfdieren) en maken veel duidelijk. De cijfers laten zien dat er in Nederland jaarlijks 180.000 honden nodig zijn om aan deze vraag te voldoen. Van dit aantal honden worden er 132.000 honden commercieel gefokt en 40.000 rashonden worden er jaarlijks gefokt via de Raad van Beheer. De overige honden komen uit het buitenland of via andere kanalen. 

Dit betekent dat er aan de ene kant veel vraag is naar leuke gezinshonden. Hiervoor worden weer veel honden voor ingezet om aan deze vraag te voldoen. Aan de andere kant moeten we ons afvragen of al deze honden die pups krijgen om aan deze vraag te voldoen een fijn leven hebben. En waarom zullen we zoveel honden fokken met alle risico's van dien als er al zoveel honden bestaan die niet gevraagd hebben om geboren te worden en met smart zitten te wachten op een liefdevol thuis? 

Deze honden wonen dan toevallig niet in Nederland, maar we hebben de middelen, plek en de liefde om ze naar Nederland te halen. Niet makkelijk te herplaatsen

De Nederlandse opvangen hebben veel honden die al langere tijd in een asiel zitten. Ook wij hebben deze honden. Dit zijn veelal honden die bijvoorbeeld een gedragsprobleem hebben. Honden die niet met andere dieren overweg kunnen. Honden die een verleden met een bijtincident hebben of honden met andere problematiek. 

Deze honden hebben een specifieke eigenaar nodig en zijn daarom niet makkelijk te herplaatsen. Als een gezin op zoek gaat naar een fijne familiehond en deze niet kunnen vinden in de opvangen van Nederland, kunnen zij niet anders dan zich te richten tot de commerciële kant van de hondenhandel. Wij ervaren dat veel gezinnen op zoek zijn naar een fijne familiehond en deze honden komen veelal uit het buitenland. Deze honden zijn dankbaar, liefdevol, sociaal en niet doorgefokt. Deze honden hebben er niet om gevraagd om geboren te worden en zij kunnen niet helpen dat ze bestaan. En voor elke hond die we op deze manier een liefdevol thuis kunnen bieden, hoeft er in Nederland niet speciaal een hond gefokt te worden. Dit is voor ons en voor de honden een win-win situatie. 

Alle honden die vanuit het buitenland naar ons komen zijn: 

  • gesteriliseerd of gecastreerd 
  • gechipt
  • geënt tegen hondsdolheid
  • geënt tegen kennelhoest
  • hebben een cocktailenting gehad
  • getest op mediterrane ziektes via een bloedonderzoek (dit sluit niet uit dat de hond alsnog drager kan zijn van de Leishmania parasiet, zie voor verdere informatie ons artikel over Leismania op de website)
  • ontwormd
  • ontvlooid
  • hebben een geldig paspoort
  • hebben een gezondheidsverklaring

Het grootste gedeelte van het geld dat wij krijgen door de herplaatsing van deze honden gaat terug naar de stichting waar we deze honden van hebben overgenomen. Dit geld wordt daar gebruikt voor het opvangen, verzorgen en neutraliseren van de honden die ze daar opnieuw van de straat redden. Alle stichtingen waar we mee samen werken geven voorlichtingen in de regio, staan op markten om informatie te verstrekken en geven educatie op scholen. En het allerbelangrijkste is dat ze in gesprek gaan met de gemeentes over de problematiek omtrent de zwerfdieren. Het overige geld komt geheel ten goede aan de dieren bij ons in de opvang verblijven. 


Hieronder willen wij u graag een aantal voorbeelden geven van een aantal dieren die gevonden zijn in het buitenland. De foto's kunnen schokkend zijn…

Chumina zoals we die aantroffen

Chumina werd gevonden in erbarmelijke omstandigheden. Zij was uitgehongerd, uitgedroogd, bang en zat onder de schurft.  Na een aantal maanden van goede zorgen, liefde en medische behandelingen is Chumena een langharige hond geworden die erg gelukkig is!

Norbert meer dood dan levend

Norbert werd gevonden meer dood dan levend. Bij deze foto is geen verhaal bij nodig! Inmiddels woont hij in Nederland bij lieve baasjes.


Max en zijn ongelooflijke nekwond

Max werd gevonden en zijn nek was helemaal kapot, omdat hij hier een plastic bandje omheen had zitten. Max groeide, alleen het bandje niet. Max werd geopereerd en hij mocht herstellen in een fijn gastgezin.Ceylan overkwam hetzelfde als Max

Ceylan kwam bijna gelijk met Max binnen en haar was hetzelfde lot toebedeeld.  Ook zij werd geopereerd en samen met haar vriendje Max mocht zij in een gastgezin herstellen. Ceylan mocht naar Nederland komen waar ook zij een fijn thuis heeft gevonden bij lieve mensen. 


Hayat werd steeds in het water gegooid

Hayat werd steeds in het water gegooid door kinderen. Hayat kwam steeds het water weer uit en de kinderen gooiden haar vervolgens er weer in. Gelukkig werd dit opgemerkt en is Hayat gered. Zij is in een lief gastgezin gekomen en liefdevol opgevangen. En ook zij mocht naar Nederland verhuizen waar zij heel snel een fijn thuis heeft gevonden.TOM EN TRAS (broers) zaten aan een korte ketting vast naast elkaar in elk een klein hokje zonder dat ze elkaar konden zien. Ze konden elkaar alleen horen en ruiken. Na jaren zo geleefd te hebben konden ze de eigenaar overtuigen om afstand van deze jongens te doen. 

Ze zijn naar Nederland gekomen en in een liefdevol thuis geplaatst waar ze heerlijk de ruimte hebben om lekker rond te kunnen lopen. TOM EN TRAS waren zelfs getuigen op de bruiloft van hun baasjes. 

Cindy is gevonden met schurft en zwerende plekken

Cindy werd gevonden, helemaal onder de schurft en vol zwerende plekken. Zij werd lekker geschoren en haar wonden werden behandeld. Daarna kon ze ook vertrekken naar een fijn gezin in Nederland. Hartverscheurend

Deze schat zat helemaal vol met tumoren. Voor haar was het te laat om haar naar Nederland te laten komen en zij heeft haar laatste tijd doorgebracht in een liefdevol gastgezin.En zo kunnen wij nog wel even doorgaan

Er zijn pupjes die zonder moeder in vuilniszakken worden gevonden. Zij krijgen de fles en worden door de lieve mensen van de opvang grootgebracht. Zo lopen er pups op straat, gedumpt, hongerig en onzeker…
Voor ons is het niet voor te stellen hoeveel leed deze vrijwilligers meemaken. Hoeveel dieren zij van straat halen en hoeveel zorg zij geven aan deze prachtige dieren. Zij moeten de beslissingen nemen, zij moeten afscheid nemen van de dieren die het toch niet gaan redden. Zij staan dag en nacht voor deze dieren klaar en maken ze helemaal weer gezond. Dan laten ze de honden naar ons toe komen. Vol hoop op een nieuwe en veilige toekomst voor hen.

En wonderbaarlijk, na al het leed dat deze dieren hebben doorstaan, blijven de meeste van deze dieren vol vertrouwen en zetten alles opzij om aandacht van mensen te krijgen. Zij willen alles voor je doen en ze zijn zielsgelukkig met de liefde die ze mogen ontvangen. 

Wij zijn begonnen met een paar honden naar Nederland te halen. Inmiddels werken wij samen met drie organisaties is Spanje, twee in Turkije en één in India. Deze vrijwilligers zorgen voor de dieren daar. Ze geven ons een beschrijving van de hond en sturen ons foto's en filmpjes toe. Daarnaast dragen ze zorg voor alle medische zaken. 

Daarna zijn de honden welkom in onze opvang en gaan we onze uiterste best doen om voor hen een liefdevolle plek te zoeken. 

Heeft u nog vragen?

Hopelijk zijn uw vragen omtrent het opvangen van buitenlandse honden hiermee beantwoord.

U kunt natuurlijk altijd nog vragen stellen via het contactformulier