Hé wat leuk dat jij op mijn knappe koppie hebt gedrukt! Dat ik knap ben staat namelijk als een paal boven water, mijn looks heb ik echt wel meezitten. Het is jammer dat mijn vrouwtjes de zware beslissing hebben moeten maken om een nieuw huisje voor mij te zoeken, ik ben gek op ze en zij op mij. Samen zijn we al ver gekomen.  Het leven in huis, tuin en buiten heb ik leren kennen, lekker samen op pad gaan is leuk en het mooiste van alles: ik heb ervaren dat knuffelen en samen op de bank liggen echt heel fijn is. 

De roedel waar ik nu in leef is voor mij te intensief. Wij hebben alle drie ons eigen rugzak, hierdoor kunnen wij ons in de huidige samenstelling alle drie niet voldoende ontwikkelen en versterken we elkaars rugzakje ipv dat we steun en groei ervaren van elkaar. Daarnaast verslechterd mijn band met de andere reu in de roedel, wij beginnen te botsen en vinden dat we beiden de man in huis zijn. De reden dat we gaan botsen is omdat ik meer zelfvertrouwen krijg en meer op eigen benen ga staan en mijn mening vaker durf te uiten. Tegelijkertijd is die andere reu ook mijn held, ik hang veel aan hem, maar door zijn enorme angsten, kom ik ook niet verder. Ik ben opzoek naar een rustig, stabiel huishouden waar al een stabiele, rustige en zelfverzekerde teef woont, want ik hecht wel veel waarde aan een hondenvriendinnetje. Andere huisdieren hoeven van mij niet, mijn neus werkt te goed en dit kan veel opwinding geven.

De rust als basis vind ik heel fijn, maar als we samen naar buiten gaan hoop ik echt dat ik een sportieve en actieve mensenvriend vind. Samen hardlopen of flinke wandelingen maken vind ik fijn. Ik maak graag km´s en stap lekker door. Soms heb ik het nodig dat jij mijn tempo wat vertraagd zodat ik ook even kan snuffelen en tot rust kan komen, als ik alleen maar flink doorstap dan kan de opwinding wat hoog oplopen en dan neemt mijn neus het over. Ik heb jou dus buiten nodig om goed naar mij te kijken naar wat ik op dat moment nodig heb. Een goede balans tussen beweging/uitdaging en rust. Samen met mijn vrouwtje heb ik meerdere cursussen gedaan, ik vind het echt supertof om samen te werken, ben dan ook leergierig en pak dingen snel op, echter je moet soms wel een beetje creatief zijn met aanleren en out of the box denken. De basiscommando’s zitten er heel goed in en ik beheers de clickertraining. Ik houd van voer en ik werk daar hard voor, soms ook als het niet gevraagd wordt. Het is wel belangrijk dat jij mij goed leert lezen, ik verraad namelijk met mijn lichaamstaal wanneer mijn neus het overneemt en ik er vandoor wil gaan, dan komen de commando´s niet meer binnen. Er zit nou eenmaal een vleugje windhond in mij, dus als ik een sprintje neem dan gaat dit ook hard en ben ik zo uit zicht. Op veilige plekken waar ik wat minder jachtinstinct heb kan ik prima loslopen en blijf ik dicht bij mijn vrouwtjes. Op open velden wil ik lekker crossen, dit heb ik nodig om mijn energie eruit te gooien, ik hou van rennen. Buiten ben ik niet zo moeilijk en ik vind het leuk om samen dingen te ondernemen, ik kan prima mee in de auto en nieuwe omgevingen kan ik goed mee omgaan. Een stabiel maatje helpt mij wel hierin. Als ik los ben kan ik goed met vreemde honden omgaan, ik vind het eerder spannend dan dat ik zelfverzekerd ben. Ik benader andere honden rustig, als de andere hond ook rustig is wil ik dit contact wel uitbreiden. Als de andere hond te hoog in opwinding is ga ik het contact liever uit de weg. Ik ben in de eerste instantie vermijdend en ga confrontaties uit de weg. Aan de lijn vind ik het soms lastig om honden te passeren, afstand nemen helpt mij dan. Echter ben ik hier nog zeker in te trainen, laat mij maar weten dat ik frikandel kan verdienen en ik kan dan keurig passeren. Ik kon dit namelijk ook heel goed, maar het is een beetje verwatert doordat ik wat meer mijn mannetje sta. 

Ik weet zeker dat je nog nooit zo´n luie hond als ik heb meegemaakt. Want hoe actief ik buiten ook kan zijn, binnen ben ik echt aartslui, dan lig ik het liefst de hele dag op mijn schapenvacht op de bank of in een andere zachte warme mand. Je zult haast vergeten dat ik er ben. Ik ben geen grote blaffer, op dit moment blaf/jodel ik als ik alleen ben geweest en mijn vrouwtjes weer thuiskomen, maar dit lijk ik vooral uit opwinding te doen die in de roedel ontstaat. Als er buiten iets gebeurt of als de bel gaat dan spring ik wel op en ben ik alert, maar doe verder niets, ik laat mij dan ook rustig weer terug naar mijn plaats begeleiden oid. De onrust echter die dan in de roedel ontstaat, kan ik niet zo goed hebben. Ik ben een introverte hond, afwachtend, respectvol, op mijn hoede en neem niet snel initiatief, ik bekijk alles liever van een afstandje en laat mij graag begeleiden. Kleine kinderen zijn voor mij te onvoorspelbaar, ik doe niks en bekijk ook dit van een afstandje, maar het geeft mij te veel onrust. Oudere kinderen die de hondentaal kennen, maar ook de omgangsregels tussen hond-kind kennen kan ik prima mee, vind ik eigenlijk wel gezellig! Als er visite komt vind ik dit spannend en dan neem ik mijn afstand, ik vind het fijn als je dan niks van mij vraagt en mij op eigen tempo contact laat maken.

Mijn vrouwtjes zouden het fijn vinden als ik iemand tref die samen met mij mijn kwaliteiten verder gaat ontdekken. Iemand die de tijd heeft om samen met neuswerk, detectie of speuren aan de slag te gaan. Zet mij maar aan het werk, dit is goed om mijn zelfvertrouwen op te bouwen en mijn neus is mijn kracht! Hersenwerkjes vind ik al erg leuk om te doen. 

Helemaal alleen thuis zijn ben ik nu niet gewend, samen met de roedel alleen thuis zijn gaat prima. Natuurlijk moet dit in een nieuwe situatie wel weer opnieuw opgebouwd worden.

Mijn grootste uitdaging is mijn angst voor mensen, hierin ben ik erg schuchter en op mijn hoede. Ik wil wel graag, maar zodra je mij gaat pushen haak ik af. Ik volg graag mijn eigen tempo en maak mijn eigen keuzes. Het belangrijkste is, is dat jij mij tijd geeft! Eenmaal door die barriëre heen vind ik het fijn om bij je te zijn! Ik heb iemand nodig die mij rustig, vriendelijk, zachtaardig en met respect benaderd en behandeld. Iemand die de hondentaal goed kent en die mijn grenzen respecteert, maar iemand die ook begrip heeft voor mij en mijn verleden. Iemand die de tijd neemt om mijn handleiding die je krijgt goed tot zich te nemen en ook serieus te nemen.  Heb jij een dosis geduld, creativiteit, ben jij bereid om te investeren in vertrouwen en samenwerking, dan win je mijn vertrouwen, heb je een fantastisch maatje aan mij en gaan we samen mooie avonturen beleven. Ik heb nog veel in mijn mars, help jij mij om dit samen te ontdekken?