Verlegen en schuwe katten in het asiel
Vaak denken mensen bij een kat aan knuffelen, op schoot liggen, kopjes geven, spelen en slapen met de pootjes omhoog in de vensterbank. Als een kat goed gesocialiseerd is, dan is de kans groot dat hij zich ontspannen voelt in de aanwezigheid van mensen. In het asiel krijgen we echter ook regelmatig een ander type kat binnen. Katten die minder geluk hebben gehad in het leven en die niet goed zijn gesocialiseerd, al zo lang op straat leven dat ze hun socialisatie vergeten zijn, of helaas slechte ervaringen hebben gehad met mensen. Deze katten verstoppen zich het liefst, maken zichzelf onzichtbaar of blazen en slaan van zich af. Wij zien veel variatie in de mate van angst(-agressie) en dit hangt ook af van de persoonlijkheid van de kat. Grofweg kunnen we ze onderscheiden in twee categorieën: verlegen katten en schuwe katten. Verlegen katten durven niet zo goed, rennen weg en blazen als je onverwachte dingen doet. Schuwe katten zijn meer in paniek: proberen te ontsnappen, kunnen slaan of bijten als je ze benadert en zijn vliegensvlug. In de praktijk is het natuurlijk niet zo zwart-wit en is iedere kat anders; soms lijkt een kat wild en dan is hij na een paar weken een echte knuffelkont. Sociale katten die binnen zijn opgegroeid zijn bijvoorbeeld weinig dingen gewend en kunnen dan in een asiel verlegen of schuw lijken terwijl dit niet zo is. Gelukkig hebben we voldoende ervaring om door de ‘wapens’ van deze katten heen te kijken om te zien wie ze mogelijk zijn. Mogelijk, omdat katten in een asiel soms toch ander gedrag laten zien dan in een huislijke omgeving.
Uit onderzoek blijkt dat kittens in de eerste veertien weken van hun leven door twee socialisatiefases gaan. Ze leren dan van alles van hun moeder en nestgenootjes. Als kittens in die fase in aanraking komen met mensen, dan verloopt deze socialisatie meestal goed. Voorheen werd gedacht dat kittens en katten niet meer aan mensen kunnen wennen als ze deze socialisatiefases voorbij zijn. Helaas zijn er nog steeds mensen en organisaties die dit denken. Onze eigen ervaring is dat een kat zijn hele leven lang blijft leren. Wij hebben hele schuwe katten zien opbloeien en soms worden het zelfs grote knuffelkonten. Net als bij mensen verschilt iedere kat in de mate waarin hij leert en zich ontwikkelt, sommige katten blijven altijd schrikkerig of eenkennig en andere worden sociaal naar iedereen.
Er zijn een aantal dingen die helpen bij de socialisatie van een verlegen of schuwe kat. Wij plaatsen deze katten bij voorkeur bij (of samen met) en andere sociale kat. De schuwe kat kan dan leren van de sociale kat; hij ziet aan de andere kat dat je niet bang hoeft te zijn voor mensen. Schuwe katten kunnen over het algemeen goed met andere katten overweg omdat ze daarmee hebben samengeleefd buiten. Daarnaast is het van belang om de schuwe kat positieve associaties te leren, een van de best werkende is: mens = eten/lekkers/snoep. Omkopen met wat lekkers werkt zelfs vaak bij schuwe katten, ook al moet je vaak even zoeken naar wat ze lekker genoeg vinden om zich over hun angst heen te zetten. Tot slot is een rustige omgeving fijn, waar ze lekker zichzelf mogen zijn en er geen (te) hoge verwachtingen worden gesteld. Ieder klein stapje is dankbaarheid voor het werk dat er in wordt gestoken, prachtig om te zien!
Momenteel hebben wij drie verlegen katten in het asiel: Doritos (3), Duchess [1,5), Hans (1) en Charlotte (3). Alle drie nog jonge katten die een zacht karakter hebben, maar nog weinig goede ervaringen met mensen. Het is aan ons om een veilige leeromgeving voor deze lieverds te zoeken omdat wij vinden dat ook verlegen en schuwe katten recht hebben op een goed en liefdevol thuis. We zien hier dat alle drie de katjes het in zich hebben om zich te ontwikkelen. Doritos eet bijvoorbeeld al lekkers van de hand (kijk voor filmpjes op onze Instagram). Charlotte rent hard weg, maar als je haar kunt aaien dan begint ze meteen te spinnen en Duchess blijft inmiddels al lekker ontspannen liggen als we de ruimte binnen komen. Omdat ze alle drie nog zo jong zijn, hebben we het gevoel dat het met alle drie wel goed gaat komen in de juiste omgeving. Heeft u ruimte in uw huis en hart en vindt u het belangrijk dat iedere kat een kans verdient, wilt u dan eens overwegen om een verlegen of schuw katje te adopteren? Het is dankbaar werk en als u kunt genieten van ieder stapje, zult u (in kleine stapjes!) veel terug krijgen van de kat: de band die u met een schuwe kat opbouwt is een unieke, speciale en heel persoonlijke band voor jullie allebei.
Socialisatietips Liquidsnack vindt bijna iedere kat lekker! Aaien met een verfkwastje of rugkrabber is voor sommige katten minder bedreigend dan met handen en een goede tussenstapKattenkruid of valeriaan op een speeltje of oud washandje, de geur leidt ze af van hun angsten Veel tijd in aanwezigheid van de kat doorbrengen, ook als je de kat negeert (dan ben je minder bedreigend) Rustig blijven 🙂 In een kleine ruimte beginnen, liefst de ruimte waar je zelf het meeste bent Zorg voor veilige ligplekjes waar de kat zich terug kan trekken als het te spannend wordt (maar hij je nog wel kan zien), laat hem daar dan ook met rust Positieve associaties maken, bijvoorbeeld erbij blijven met eten Met je ogen knijpen en/of knipperen kan de kat geruststellen Rustig (tegen de kat) praten, zodat deze aan je stem went Sociale voorbeeldkat in huis Vaste routines maken wat betreft aandacht en eten geven Heb geduld, tijd en lage verwachtingen, alle schuwe katten maken stapjes (hoe groot of hoe klein ook) |