Dali is een lieve rustige hond van bijna 10 jaar jong. Je kan merken dat hij al wat op leeftijd is. Vooral met opstaan en gaan liggen. Hij ligt de hele dag rustig op de grond of op zijn kussen. Hij houdt er van om geaaid en geknuffeld te worden, mits hij je vertrouwt. De verwachting is dat hij bij een nieuwe eigenaar wat tijd nodig heeft om zich te geven. Zodra hij hier klaar voor is komt hij zij knuffels geregeld halen.

Hij heeft een goedaardig karakter. Hij is naar ons toe superlief en toegankelijk. Ook al is hij aan het eten, kun je gewoon zijn bak onder zijn neus vandaan halen. Hij doet veel voor een snoepje of een botje. Een snoepje neemt hij heel zachtjes van je aan. Hij kan ook speels zijn door uitdagend voor je te staan en met een grote blaf te kennen geeft dat hij je aandacht wilt. Hij is gesteld op regelmaat. Het lijkt soms wel alsof hij klok kan kijken. Precies om 8 uur ’s avonds komt hij voor je staan en kijkt je heel aandoenlijk aan met een blik van: Het is tijd om uitgelaten te worden?

Je kan merken dat het een mix is tussen een erf en een jachthond. Zodra hij buiten iets hoort, of de deurbel gaan wil hij graag zijn stem laten horen. Als hij hierop gecorrigeerd wordt, is hij weer rustig.

Buiten loopt hij goed aan de lijn, weliswaar aan een Gentle-leader. Wij gebruiken deze riem omdat hij reageert op fietsers, rollerskaters of katten. Hieraan kun je merken dat het een jachthond is. Hij wil het liefst achter de katten aangaan, maar is met de Gentle-leader te corrigeren omdat je dan zijn aandacht wegneemt van waar hij op gefocussed is. Een huisgezin met katten is daarom ook uitgesloten. Hij kan in de wijk niet loslopen omdat hij dan zelf op pad gaat en niet vanzelf terugkomt. Hij gaat dan “jagen”. 

We hebben wel goede ervaringen met loslopen in het bos. Dit moet echter wel een afgesloten, omheind gebied zijn waar geen wilde dieren lopen. Hij vind het heerlijk om even te rennen in het bos, maar doordat hij wat ouder is houdt hij dit niet lang vol en zal daarna zijn eigen langzame tempo aannemen.

Door een traumatische ervaring in Spanje had Dali vertrouwens issues naar mannen toe. Het heeft een tijdje voor hij zijn baasje volledig vertrouwde maar met een beetje geduld moet dit goed komen. Op dit moment zien wij dat deze vertrouwens issues praktisch verdwenen zijn.

Hij laat zich bij de dierenarts niet graag behandelen waardoor een muilkorf aan te raden is. Als er teveel aan hem gezeten wordt in deze situatie wil hij nog weleens een knauw geven wat natuurlijk niet de bedoeling is.

Dali kan goed met de meeste honden. Echter, van grote Herder reutjes die niet geholpen zijn moet hij niets hebben. Ook de energie van puppies snapt hij niet helemaal en zal zich hier dan ook afzijdig van houden. Een huisgezin met puppies is dan ook niet aan te raden. Dali is ook rustig en toegankelijk voor kinderen.

Hij kan goed alleen thuis blijven zonder alles te slopen. Wellicht zal hij afgaan als hij buiten wat hoort maar hier hebben wij nooit klachten over gehad van buren. Dali heeft wat last van zijn gewrichten waardoor trappenlopen zeker afgeraden wordt.

Dali woont momenteel nog bij zijn vrouwtje in Apeldoorn en kan daar bezocht worden.